Ahad, 30 Ramadan 1438 / 25 Jun 2017
 • Waktu Solat
   
  Imsak
  5:41
  Subuh
  5:51
  Syuruk
  7:06
  Zuhur
  13:14
  Asar
  16:18
  Maghrib
  19:18
  Isyak
  20:27

Pusat Pengurusan Pengetahuan

Latar Belakang Pusat Pengurusan Pengetahuan

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) merupakan sebuah badan yang diwujudkan untuk melaksanakan agenda membangunkan sosial dan ekonomi masyarakat Islam di negeri ini. Tanggungjawab ini diterjemahkan dengan jelas di dalam seksyen 7, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003:

"Maka hendaklah menjadi kewajipan Majlis untuk menggalakkan, mendorong, membantu dan mengusahakan kemajuan dan kesejahteraan ekonomi dan sosial masyarakat Islam di Negeri Selangor selaras dengan hukum syarak"

Kewajipan ini juga terkandung di dalam kenyataan Misi Majlis iaitu:

"Pembangunan ummah melalui pembentukan masyarakat beriman, berilmu dan berakhlak, ekonomi yang perkasa, usaha-usaha dakwah yang berkesan, pengurusan harta yang cekap dan institusi agama yang proaktif"

Salah satu dari strategi Majlis bagi memperkasakan misi ini ialah usaha "pembentukan masyarakat berilmu, beriman, dan berakhlak," dan antara program yang menjayakan strategi ini ialah dengan tertubuhnya sebuah Pusat Pengurusan Pengetahuan yang baru memulakan operasinya pada awal tahun 2008.

Sebagai sebuah institusi agama yang proaktif dan menyedari bahawa pembangunan ummah juga bermakna maklumat dan sumber bahan berkaitan dengannya perlu diakses oleh semua pihak, inisiatif diambil bagi membangunkan koleksi, kemudahan dan perkhidmatan Pusat Pengurusan Pengetahuan yang bertempat di Wisma MAIS Seksyen 3, Shah Alam.

 

Objektif Pusat Pengurusan Pengetahuan

Antara objektif Pusat Pengurusan Pengetahuan MAIS adalah seperti berikut :

i.   Mengumpul dan memelihara koleksi terbaik dalam pelbagai bidang dan sumber terutam Islam dalam membina generasi ummah yang gemilang.

ii.  Menyediakan maklumat dan sumber rujukan kepada MAIS dan anak syarikat dalam membuat penyelidikan, pembelajaran dan penyebaran maklumat.

iii.  Menjadi pusat rujukan maklumat Islam dalam menyokong misi MAIS dalam melahirkan generasi Islam yang berilmu, beriman dan beramal.

iv.  Mendidik dan menyuburkan semangat mencintai ilmu melalui penggunaan IT di kalangan masyarakat Islam Negeri Selangor.

 

Piagam Pelanggan

1. Mengendalikan peminjaman dan pemulangan bahan dalam tempoh 2 minit bagi setiap bahan.

2. Memproses permohonan Sistem Pembekalan Penerbitan (SPP) dalam tempoh 5 hari bekerja untuk Perpustakaan di Lembah Klang dan 30 hari bekerja bagi Perpustakaan di seluruh Malaysia.

3. Memastikan setiap jurnal / majalah baru boleh dirujuk dalam tempoh 2 hari bekerja dari tarikh penerimaan.

4. Memastikan pendaftaran pengguna Cyber@MAIS dilakukan dalam tempoh 1 minit sebelum boleh digunakan.

5. Kad keahlian siap diproses dan boleh diambil di kaunter Perpustakaan dalam tempoh 5 hari bekerja selepas tarikh diserahkan gambar pemohon.

 

Fungsi dan Peranan Pusat Pengurusan Pengetahuan

Pusat Pengurusan Pengetahuan ini ditubuhkan bagi :

 • Mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif

 • Mengumpul bahan sumber maklumat yang relevan mengikut keperluan penggunanya dan memudahkan capaiannya.

 • Memberi perkhidmatan maklumat yang komprehensif

 • Menggalakkan pengguna untuk mengunakan bahan-bahan   sumbernya

 • Membantu pengguna dalam usaha mengakses maklumat dari sumber luar

 

 • 1
 • 2